2013 m. liepos 19-21 d. netoli Molėtų observatorijos vyko renginys po atviru dangumi „No Trolls Alowed“. Čia susibūrė programuotojai, konstravimu, mokslu besidomintys žmonės, artistai, menininkai ir kiti įvairaus plauko geek'ai. Kaip žinia, S. patenka į šią kategoriją. Iš šio renginio jis grįžo visas švytintis ir su idée fixe galvoje. „Virsiu naminį alų!”, - pasakė jis. Pasirodo, renginyje vienas vyrukas pasakojo apie alaus gamybą ir netgi parodė, kaip vyksta pats procesas. Atlaidžiai nusišypsojau ir pagalvojau, kad šis užsidegimas greitai išblės. Deja... Nors, kita vertus, gerai, kad neišblėso.

S. protingai nusprendė riziką ir kaštus pasidalinti su savo geriausiu draugu. Iš internetinės parduotuvės www.savasalus.lt jie nusipirko pradedančiojo aludario komplektą (250 Lt), kurį sudaro: fermentavimo indas, salinimo indas, termometras alaus temperatūrai matuoti, mentelė maišymui, oro vožtuvas ir kranelis, skirtas alui pilstyti į butelius, 100 vnt. butelių kamštelių ir jų uždarytuvas, šepetys buteliams plauti ir specialus valiklis, skirtas fermentavimo indo ir butelių dezinfekavimui.

Papildomai teko nusipirkti 28 litrų emaliuotą puodą (90 Lt) ir filtrą misos tekinimui (70 Lt). Taupydami, varinį gyvatuką (aušintuvą) draugai pasidarė patys ir jiems tai atsiėjo 80 Lt. Iš tos pačios parduotuvės už 36 Lt jie nusipirko ir reikiamus ingredientus: salyklą (sumaišytą iš kelių rūšių smulkintų grūdų), apynius (kelios rūšys), airišką kerpeną ir mieles. Viskas jiems kainavo 526 Lt. Jei neskaičiuosime įrangos įsigijimo kainos (juk perkame tik pirmąjį kartą), vieno pusės litro alaus butelio savikaina – 0,90 Lt.

Virimas

Ir štai atėjo lemtingoji diena. Vyrai pasiraitė rankoves ir ėmė siaubti mūsų namų virtuvę (juokauju, už tvarką juos galima tik pagirti). Bijojau trukdyti aludariams dirbti, todėl kelioms valandoms pasprukau iš namų ir didžiosios dalies šio proceso nemačiau, tačiau meistrai pasidalino su manimi išmintimi ir papasakojo, kaip viskas vyksta.

Salyklas (grūdai) supilami į salinimo indą. Didysis emaliuotas puodas pripildomas vandens iš čiaupo ir dedamas ant viryklės. Kai vanduo įkaista iki 75-80 0C, juo užpilamas paruoštas salyklas ir mišinio temperatūra tuomet siekia 65 0C. Po daugiau nei valandos salinimosi, ant šlapių, išbrinkusių grūdų dedamas folijos lakštas su pradurtomis skylutėmis (vandens srovei tolygiai paskirstyti) ir ant jos pilamas iki 75 0C įkaitintas vanduo. Pro salinimo indo apačioje esantį kranelį lėtai tekinama misa – saldus, cukringas skystis. Šis iš grūdų išgautas skystis supilamas į puodą ir užverdamas.

Pagal gintarinio elio receptą, kurį aludariai rado mano jau anksčiau minėtame tinklalapyje, dedami pirmieji apyniai ir laikmatis nustatomas 40 minučių. Sučirškus laikrodukui, įmerkiamas varinis gyvatukas (aušintuvas), kad dezinfekuotųsi. Po 5 minučių dedama antroji apynių porcija ir airiška kerpena (kad alus būtų skaidrus). Praėjus dar 15 minučių, ugnis išjungiama.

Dabar išvirtą mentalą (misos viralą su apyniais ir kitais priedais) reikia kuo greičiau atvėsinti, nes 30-45 0C skystis yra geriausia terpė veistis bakterijoms. Pro vieną gyvatuko galą iš čiaupo pilamas šaltas vanduo, kuris, tekėdamas spirale, aušina alų. Į kriauklę pro kitą galą išbėga dalį šilumos į save sugėręs vanduo. Atsargiai, pirmus kartus jis būna labai karštas! Kol vyksta šis procesas, sausos mielės pamerkiamos į 25-30 0C vandenį. Mentalą ataušinus iki 25-30 0C temperatūros, jis pilamas į fermentacijos indą. Galiausiai supilamos ir paruoštos mielės. Pro fermentacijos indo kranelį paimamas mėginys ir pamatuojamas pirminis tankis (OG).

Fermentacija

Tuomet sandariai uždaromas dangtis, į centre esančią skylutę įdedamas vandeniu užpildytas oro vožtuvas (skaidrus, lenktas vamzdelis), skirtas išleisti viduje susidariusiam anglies dvideginiui. Fermentavimo indas nunešamas į sandėliuką ir dabar prasideda fermentacijos etapas, kuris trunka 5-7 paras. Pirmą kartą išgirdusi tylų bulbsėjimą, sklindantį iš sandėliuko, neramiai suklusau. Pasirodo, kad tai alus „gadina orą“ ir kol jis tai daro, jam reikalingas privatumas.

Pilstymas

Po savaitės vyrai susirinko atlikti alaus išpilstymo ritualo. Iki šios dienos reikėjo surinkti 40 pusės litro alaus butelių, todėl šiam tikslui buvo sutelktos visų draugų ir pažįstamų pajėgos, iškrapštyti visi rūsiuose ar garažuose užsilikę buteliai. Juos reikėjo gerai išplauti, išdezinfekuoti, nulupti etiketes. Kai keturiasdešimt net gurgždančių butelių buvo paruošta, prasidėjo pilstymas. Iš pradžių buvo paimtas antras mėginys ir pamatuotas galutinis tankis (FG). Palyginus pirminį ir galutinį tankį, apskaičiuojamas alkoholio kiekis aluje. Į kiekvieną alaus butelį drebančiomis rankomis draugai bėrė po pusę arbatinio šaukštelio cukraus (burbuliukams susidaryti), per fermentacijos indo apačioje esantį kranelį alų supilstė į butelius ir užkimšo kamštelius. Brandinimo etapui, kuris užtruko 3-4 savaites, buteliai keliavo atgal į sandėliuką. Visą įrangą vyrai kruopščiai išplovė. Tai labai svarbu, nes švara padeda išvengti galimo užkrato, kuris, kito virimo metu patekęs į alų, gali jį sugadinti.

Ragavimas

Tas laukimo mėnuo turbūt buvo ilgiausias jų gyvenime. Tačiau, kai pagaliau S. įsipylė pirmą bokalą ir nurijęs pirmą gurkšnį suprato, kad viskas pavyko (po velnių, dar ir kaip pavyko!), aplankė tas nuostabus ramybės ir pasididžiavimo jausmas. Kaip sėkmės įrodymą, kiekvienam norinčiam aludariai padovanojo po butelį (su sąlyga, kad išgėrę, butelį grąžins), todėl pirmoji alaus partija labai greitai „išgaravo“. Visi skeptikai, paragavę naminio alaus, pripažindavo smarkiai klydę. Tarp jų ir aš.

Žinoma, po šio virimo buvo dar daug kartų, juk norisi išbandyti įvairių alaus rūšių. Jaunieji alaus meistrai virė ir rudąjį porterį, ir airišką raudonąjį elį, ir amerikietišką šviesųjį elį. Naujausias projektas – IPA (Indian Pale Ale) – labai kartus ir labai stiprus alus, turintis savo istoriją. IPA buvo verdamas XIX a. pr. Anglijoje ir laivais tiekiamas į Indijos kolonijas anglų vietininkams. Tokį stiprų ir smarkiai apyniuotą alų anglų aludariai išrado, siekdami, jog alus ištvertų ilgą kelionę laivais ir nesugedęs pasiektų Indiją. Kol kas šis alus brandinasi buteliuose ir dienos šviesą išvys tik liepos mėnesį.